0

Hello

Assalamualaikum, alhamdulillah masih lagi diberi peluang untuk bernafas sampai hari ni. Sebenarnya terlupa kewujudan blog ku ini. Maklumlah sibuk di twitter sana tu.

Ini pun singgah kejap sebab masuk email ada orang komen di post Kolej Mara Kulim.

Now, baru sahaja habis 2nd year di USM. Next sidang dah 3rd year lepas tu intern. How time flies.

 

2

I’m back

Lama tak buka wordpress. Ye la sekarang ni bukan zaman blogging dah. Zaman instagram je sekarang. Dunia blogging dah tak rancak macam dulu.

Alhamdulillah sekarang ni aku baru tahun pertama di USM dalam kursus Kejuruteraan Sumber Mineral. Sidang akademik 2014/2015. Nak cerita panjang pasal kos aku pun rasa macam takde mood pulak sekarang. Hehe, but anyways aku makin tembun dan tembun so siapa yang jumpa aku janganlah tegur makin sihat ke, makin bukat ke, makin gajah ke, because iolls is sensitive bab2 macam eventhough bila time makan tu macam tak beringat kan.

0

10 Ucapan Paling Beracun Seorang Penuntut Ilmu – Prof Dr Muhaya

1. ‘Saya Tidak Tahu di Mana Nak Mula.’

Ini masalah biasa. Jangan gelabah. Biasalah, kalau kita bingung dengan jumlah subjek yang banyak untuk di-pelajari. Mulakan dengan menyenaraikan semua perkara yang kita perlu tahu dan yang boleh dicari daripada sukatan pelajaran atau segala yang diberitahu oleh pensyarah. Bahagikan beban kerja pada beberapa bahagian yang boleh diurus. Belajar mengutamakan kerja yang utama dan jadualkan masa kita secara realistik. Displinkan diri dengan membiasakan diri kita selama beberapa minit tempoh antara kuliah untuk megulangkaji nota-nota kuliah. Elakkan menangguh kerja ke saat-saat akhir dan mula belajar seawal mungkin dengan tempoh minima empat jam sehari.

2. ‘Banyaknya Nak Belajar, dan Masanya Pula Sikit.’

Bijak bertindak. Pastikan kita amalkan BTU (Baca awal, Tumpu, Ulangkaji) terhadap kuliah-kuliah kita. Buat helaian rumusan pengajian untuk semua subjek yang ada. Kerja ini boleh dipermudahkan dengan kumpulan belajar kita. Rumusan ini termasuklah nota kuliah, tutorial, pembelajaran berasaskan masalah dan kerja-kerja makmal yang perlu disaling-kaitkan. Kenalpasti topik-topik yang paling penting yang diberi penekanan oleh pensyarah dan bahagian-bahagian yang sukar difahami.

3. ‘Susahnya Subjek Ini, Saya Tak Faham Langsung!’

Bersabarlah! Mempelajari ciptaan Tuhan yang paling tinggi sudah tentu tidak mudah. Tetapi percayalah pada pesanan saya, sebaik sahaja kita memperolehi ilmu pengetahuan, ia akan memberi kepuasan dalam hidup kita. Anggapnya sebagai suatu cabaran. Pendekatan yang baik ialah dengan berbincang dengan rakan- rakan lain dalam kelas. Kita akan rasa lega apabila diberitahu rakan-rakan lain juga mendapati subjek itu sukar. Beranikan diri buat temu janji dengan pensyarah untuk mendapatkan penjelasan bagi bahagian-bahagian yang sukar. Pensyarah sudah tentu amat suka untuk membantu. Secara peribadi saya berasa amat gembira apabila penuntut bertanya kepada saya. Satu perkara penting perlu diingati, bahawa lebih sukar sesuatu subjek itu, lebih berguna ianya untuk masa pratikal klinikal dan pengajian lanjutan lepas ijazah.

4. ‘Saya Baca, Saya Faham, Tetapi Saya Tak Boleh Ingat Langsung.’

Berbincanglah. Kita akan ingat lebih baik bagi perkara-perkara yang dibincangkan secara mendalam. Hasil penyelidikan telah menunjukkan bahawa kita ingat 70% daripada apa yang kita bincangkan. Cuba kaitkannya dengan sesuatu yang bermakna kepada kita. Semasa berbincang, cuba kaitkan topik tersebut dengan contoh-contoh sendiri. Cuba salingkait subjek dengan apa yang kita pelajari sebelum ini.

5. ‘Agak-agaknya Saya Faham.’

Jangan terlalu yakin. Uji diri sendiri dengan berbincang mengenai subjek tersebut. Bina soalan-soalan dengan rakan-rakan kita mengenai bahagian-bahagian penting dan uji sesama sendiri. Sentiasa ingat fakta yang ditekankan oleh pensyarah semasa dalam kuliah. Kaji hubungkait antara setiap topik. Cuba bina soalan-soalan peperiksaan kita sendiri untuk topik yang dibincangkan dan beri jawapan.

6. ‘Banyaknya Nak Kena Ingat.’

Susun atur maklumat kita. Maklumat lebih mudah diingati jika dipersembahkan dalam bentuk rangka kerja yang tersusun supaya maklumat boleh diperolehi semula dengan cara yang sistematik. Ada banyak teknik yang dapat membantu kita menyusun atur maklumat baru.

7. ‘Baru Sebentar Tadi Saya Ingat.’

Kaji semula. Selepas membaca satu bahagian kaji semula dan amalkan output learning iaitu mengeluarkan kembali fakta yang dipelajari. Cuba reka soalan mengenai bahagian tersebut dan jawab. Jika kita tidak boleh ingat lagi, baca semula pada tempat yang kita tidak ingat. Lebih banyak kita mengambil masa untuk belajar, lebih banyak yang boleh diingat. Walaupun kita boleh ingat kesemua fakta, kita masih perlu terus belajar kerana pembelajaran berterusan boleh menjadikan bahan yang dipelajari tidak mungkin dilupai. Dengan kata lain kita tidak mungkin terlebih belajar. Walau bagaimanapun, bagaimana kita mengatur dan menggabungkan maklumat baru amat penting daripada berapa lama kita mengambil masa untuk belajar. Bukan berapa lama kita belajar yang penting tetapi berapa banyak yang kita perolehi semasa sesi belajar itu lebih penting. Berapa banyak yang kita telah pelajari boleh dibuktikan daripada jumlah soalan yang boleh dijawab. Cuba sediakan soalan berbentuk esei dan jawab sendiri, kemudian cuba jawab soalan aneka pilihan untuk mengukuhkan apa yang telah dipelajari.

8. ‘Tapi Saya Suka Belajar Atas Katil Saya.’

Ini tidak baik. Ambil berat terhadap pelajaran kita. Membaca buku untuk pengajian tidak sama dengan membaca buku cerita. Kita mesti belajar dengan kertas dan pen di tangan dan catat atau buat rajah untuk belajar secara aktif. Kita tidak boleh belajar sambil berbaring. Lagi pun, kita boleh ingat semula lebih baik bila situasi belajar sama seperti situasi semasa ujian. Lebih mirip antara suasana belajar dengan suasana ujian, maka lebih banyak bahan yang boleh diigati semasa ujian.

9. ‘Saya Belajar Lebih Baik Pada Saat-saat Akhir.’

Ini tidak benar sama sekali. Ingatan bertambah apabila masa belajar meliputi tempoh masa yang panjang. Sudah pasti jika belajar pada saat akhir ada hormon yang boleh dirembeskan akibat tekanan yang membuat kita rasa tangkas, cergas dan bertenaga untuk belajar. Walau bagai-manapun kecergasan ini akan mengakibatkan kita mudah penat dan diserang gelabah terutama sekali apabila kita dapati terlalu banyak yang mesti dipelajari. Belajar di saat-saat akhir adalah sia-sia dan kesannya akan dirasai semasa peperiksaan. Saya pernah melihat rakan saya yang bersikap sedemikian akhirnya terpaksa mengulangi beberapa kertas dan akhirnya terpaksa mengulangi seluruh tahun akademik tersebut dan ada di antara mereka menamatkan pengajian mereka dua tahun lebih lewat daripada sepatutnya ber-banding dengan siswazah lain. Keadaan ini membuat mereka kecewa dan kurang keyakinan diri.

10. ‘Saya Akan Berjaga Sepanjang Malam Sehingga Saya Habis Belajar.’

Keadaan ini kurang produktif. Perkara yang amat penting semasa ujian ialah berfikiran cergas. Elakkan keletihan minda. Rehat sebentar berulang kali semasa mentelaah. Sebelum ujian rehatkan minda kita. Adalah amat penting kita menjaga diri kita sebelum peperiksaan. Makan betul-betul, tidur cukup dan bersenam secukupnya dan berdoalah bersungguh-sungguh.

0

College

I know this is quite boring post but what i want to say is living in a college is very though . Although you have been to the boarding school and live in the hostel for 5 years but it seems not enough . Maybe I have this kind of homesick , and I think I have it . (what actually I’m talking about) . Writing this post with confused feeling , confused whether that I should continue this journey or take a u-turn . I’m not saying that I gave up on my life but I feel like I don’t want to be regret in the future .

Actually , I’m doing this because of my family . They put a really high expectations on me . But of course I love them and won’t make them despair . At the same time , am I strong enough to face this?

0

Doa Menghilangkan Susah Hati, Kebingungan dan Masalah Hutang

MY STORMREADERS BLOG

Saya telah dihantar email yang saya kira amat sesuai untuk dikongsi bersama. Berikut adalah email yang saya terima tentang doa untuk menghilangkan rasa susah hati, bingung dan bebanan hutang.

Abu Said Al-Khudhri ra bertutur:

“Pada suatu hari Rasulullah shollallahu ’alaih wa sallam masuk masjid. Tiba-tiba ada seorang sahabat bernama Abu Umamah radhiyallahu ’anhu sedang duduk di sana.

Beliau bertanya:

”Wahai Abu Umamah, kenapa aku melihat kau sedang duduk di luar waktu sholat?”

Ia menjawab:

”Aku bingung memikirkan hutangku, wahai Rasulullah.”

Beliau bertanya:

”Maukah aku ajarkan kepadamu sebuah do’a yang apabila kau baca maka Allah ta’aala akan menghilangkan kebingunganmu dan melunasi hutangmu?”

Ia menjawab:

”Tentu, wahai Rasulullah.”

Beliau bersabda,

”Jika kau berada di waktu pagi maupun sore hari, bacalah do’a:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ

”Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepada Engkau…

View original post 64 more words

0

Tak sempat

Sekarang ni aku memang tak sempat nak update apa2 . Ni pun melalui telefon ja . Mmg tak puas tulis blog kot phone . Tapi so far , ok lah kat sini . Hari pertama kuliah dah ada diagnostic test . Otak pun dah lama berlumut . Haih , aku ni dah la jenis lambat pickup .

Memang ramai gila budak kelantan dari program matrik . So , yang pernah bertanya tu maaflah kalau aku tak faham sebab aku memang tak faham pun  .

Ok lah . Lepas ni ada kelas kimia , ciao!

0

Fakta Anak Sulung

 Assalamualaikum …

Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi demi adik-adik.
Ciri-ciri yang ada pada mereka ialah :
* anak sulung dikaitkan dengan sikap pelindung, suka bertolak ansur, serta ego.
* sering berjaya dalam hidup.
* lebih pandai mengambil hati orang tua.
* mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.

Dari segi pandangan peribadi aku , aku sebagai anak sulung lebih suka memendam rasa . Iyolah , sebab anak sulung ni harapan keluarga dan contoh kepada adik-adik . So , kadang-kadang aku rasa terbeban sebab kena give the best to my family . Bagi aku , aku tak berapa suka nak share masalah aku dengan family . Ha , lagi satu , aku ni jenis tak pandai memujuk orang . So , sapa yang terasa hati ngan aku , memang aku takkan nak pujuk sebab perasaan tu lama2 akan hilang sendiri , hehe , kejam kan aku ?Tapi aku akan always explain dengan jujur dan terus terang . Tak suka bodek2 dan nak selindung semua .

Ada jugak yang cakap anak sulung ni degil dan susah menerima nasihat orang lain . Tapi aku betullah tu . Kalau aku cakap hitam , maknanya hitam , bukan putih atau pink . Get what I mean? Aku tegas membuat final decision .

 And lagi satu aku tak suka orang sembang kencang , means cakap tak serupa bikin , kbai .